Allerlei software om met je computer en je radio Digitale modes te gebruiken

 

WSJT-X is een computerprogramma dat verschillende communicatieprotocols of "modes" beschikbaar stelt, waaronder FT4,FT8,JT4JT9JT65QRA64ISCATMSK144, en WSPR, en ook het zogenoemde Echo om je eigen, door de maan gereflecteerde radio signalen, te detecteren en te meten. Deze modes werden allemaal ontworpen om betrouwbare, bevestigde QSO's te maken onder extreem zwakke signaal condities. 
Nieuw in versie 2.1.2 !
De belangrijkste functie toegevoegd aan WSJT-X sinds versie 2.0.1 is het nieuwe FT4-protocol, speciaal ontworpen voor radio-contesten. Het heeft T/R sequentielengte van 7.5 sec, een bandbreedte van  80 Hz, en een drempelgevoeligheid van -17,5 dB.
Versie 2.1.0 heeft ook verbeteringen aan de FT8 wavevorm generatie, waterval en het spectrum display, contestlogging, rig-control, de gebruikersinterface, sneltoetsen, UDP Messaging voor inter-program communicatie en toegankelijkheid, evenals een aantal meer kleine verbeteringen en bugfixes.
Er is nu een afzonderlijk installatiepakket voor 64-bits Windows met verbeteringen in de decoderingssnelheid.

Tot voor een aantal jaren terug was HRD gratis, versie 5.24 van 2012. Deze werkt nog op Windows 7,8 en 10 alleen, het logboek geeft, bij het opstarten, een foutmelding. Als je goed zoekt op het internet is deze versie nog wel ergens te downloaden... Op de website van HAM Radio Deluxe kan je ook een probeerversie van 30 dagen downloaden.

Het softwarepakket is opgebouwd uit verschillende modules die met mekaar communiceren, een stuurmodule voor je radio, een logboek met allerlei functies en een module die digitale communicatie mogelijk maakt. Dit alles naadloos aan mekaar gekoppeld waardoor het net hierdoor soms allemaal een beetje onoverzichtelijk wordt.
Hoe meer functies hoe langer het leerproces ...

Al deze modules op zichzelf en/of in combinatie met andere software bruikbaar. Je gebruikt bijvoorbeeld de log module om je kontakten gemaakt met WSJT-X te loggen en verder te verwerken.

Voordeel van HRD is dus dat het veel mogelijkheden bied, je kan je gemaakte kontakten (logboek) direkt doorgeven aan e-qsl, LOTW en HRDlog ... 

Een nadeel is de prijs, ca. 100 euro.

   
© ON4AWT