WSJT-X is een computerprogramma dat verschillende communicatieprotocols of "modes" beschikbaar stelt, waaronder FT4,FT8,JT4JT9JT65QRA64ISCATMSK144, en WSPR, en ook het zogenoemde Echo om je eigen, door de maan gereflecteerde radio signalen, te detecteren en te meten. Deze modes werden allemaal ontworpen om betrouwbare, bevestigde QSO's te maken onder extreem zwakke signaal condities. 
Nieuw in versie 2.1.2 !
De belangrijkste functie toegevoegd aan WSJT-X sinds versie 2.0.1 is het nieuwe FT4-protocol, speciaal ontworpen voor radio-contesten. Het heeft T/R sequentielengte van 7.5 sec, een bandbreedte van  80 Hz, en een drempelgevoeligheid van -17,5 dB.
Versie 2.1.0 heeft ook verbeteringen aan de FT8 wavevorm generatie, waterval en het spectrum display, contestlogging, rig-control, de gebruikersinterface, sneltoetsen, UDP Messaging voor inter-program communicatie en toegankelijkheid, evenals een aantal meer kleine verbeteringen en bugfixes.
Er is nu een afzonderlijk installatiepakket voor 64-bits Windows met verbeteringen in de decoderingssnelheid.

FT8 is operationeel vergelijkbaar met JT4JT9JT65, en QRA64, gebruikt bijna identieke berichtstructuur en codering (de efficiënte compressie van standaard berichten gebruikt voor minimale qso's) in gechronometreerde 60 seconden T/R blokken, gesynchroniseerd met UTC. 
FT8 gebruikt echter maar T/R cycli van 15 seconden lang.  

WSPR (uitgesproken als "Whisper") staat voor "Weak Signal Propagation Reporter (zwakke signaal propagatie reporter)". Het is een protocol, geïmplementeerd in een computerprogramma (WSJT-X), gebruikt voor zwakke signaal radiocommunicatie tussen amateur radiooperators. Het protocol is ontworpen en oorspronkelijk geschreven door Joe Taylor, K1JT. De software is nu open source en verder ontwikkeld door een klein team. De code is ontworpen voor het verzenden en ontvangen van laag vermogen transmissies om propagatiepaden op de MF en HF banden te testen.

 

JT65 werd ontworpen voor EME ("moonbounce") op de VHF/UHF-banden. JT65 is ook populair en effectief gebleken voor wereldwijde QRP-communicatie op de HF banden. Met JT65 zijn wereldwijde qso's mogelijk met vermogensniveaus van een paar watt en compromis antennes. 

JT9 is geoptimaliseerd voor de LF-, MF-en HF-banden.  Het is ongeveer 2 dB gevoeliger dan JT65 terwijl bij gebruik van minder dan 10% van de bandbreedte.  Met JT9 zijn wereldwijde qso's mogelijk met vermogensniveaus van een paar watt en compromis antennes. 

   
© ON4AWT