Open voedingslijn 

   

 dia 9

Het faseverschil tussen twee golven geeft aan hoeveel een golf vertraagd is (uit de pas loopt) ten opzichte van een andere golf met dezelfde frequentie.

Golven met dezelfde fase hebben een faseverschil gelijk aan 0, en lopen "in fase" Wanneer er een faseverschil van de helft van de golflengte is, dit komt overeen met 180°,spreken we van tegenfase.

Golven in fase versterken elkaar (afbeelding links boven) waardoor de resterende golf sterker (grotere amplitude) heeft.

Golven in tegenfaze verzwakken mekaar (afbeelding links onder) resterende golf heeft een kleinere amplitude. (zwakker)

Golven 180° in tegenfaze (tegengesteld) heffen elkaar op, dit is te zien in de afbeelding rechts boven.

Naargelang het fazeverschil (tussen 0 ° en 180 °) krijgen we dus versterking, verzwakking of opheffing. Hoe kleiner het fazeverschil hoe groter de versterking.

Wanneer we ervoor zorgen dat de stromen in de geleiders van onze open voedingslijn steeds gelijk, en met mekaar in tegenfaze zijn zullen ook de opgewekte velden in tegenfaze zijn en mekaar opheffen. Geen elektromagnetische straling.

Er zal echter, in de onmiddellijke nabijheid, nog steeds een elektromagnetisch veld rond de geleiders aanwezig zijn.

Metalen voorwerpen in de direkte omgeving zijn dus taboe, evenals andere, afgeschermde en niet afgeschermde geleiders. Er zou, via inductie, stroom gaan lopen met allerlei, ongewenste efecten, als gevolg.
Elektromagnetische straling van deze geleiders.

   

 

 

  dia 10   dia 11

 

 

Open voedingsleiding zal niet stralen wanneer

  • de signalen in de geleiders met mekaar in tegenfaze zijn (heffen elkaar op)
  •     

 

     

 

 

   
© ON4AWT